Vleermuiskast voor kraamkolonies op een paal lijkt te werken

De trouwe volger van dit blog zal zich kunnen herinneren dat Creative Nature bijna een jaar geleden twee grote vleermuiskasten op een paal plaatste als tijdelijke verblijfplaats voor een kraamkolonie van 40 Gewone dwergvleermuizen in een schoolgebouw in Coevorden zie hier. Nu was ik gisteren in de buurt van Coevorden en ben ik eens gaan kijken bij de kasten en tot mijn grote vreugde zag ik dat één van de twee vleermuiskasten door vijf Gewone dwergvleermuizen wordt bewoond. Ze zaten alle vijf in één van de taps toelopende zijkanten van de kasten die door hun (bewust) dunne wand en donkere kleur snel opwarmen in de zon. Nu is vijf vleermuizen uiteraard een stuk minder dan de 40 in de oorspronkelijke kraamkolonie. Maar men moet zich wel realiseren dat deze gebouwbewonende vleermuizen waarschijnlijk nog niet eerder geconfronteerd zijn geweest met het fenomeen houten vleermuiskast (op een paal). Dat er binnen een jaar al vijf vleermuizen in zitten, valt daarom niet tegen. Mogelijk bevinden zich op andere momenten meer vleermuizen in de kast.

In ieder geval is de plek (locatie) nog als verblijfplaats in gebruik bij de vleermuizen, zodat de vier grote vleermuiskasten die straks in de muren van de nieuwe school zullen worden gebouwd een goede kans lopen ook (permanent) in gebruik te worden genomen.

Uit een wat grootschaliger onderzoek naar het gebruik van vleermuiskasten als compenserende maatregel door Buro Bakker en Creative Nature blijkt dat vleermuiskasten over het algemeen redelijk goed worden gebruikt. Er worden over het algemeen 5 vleermuiskasten opgehangen voor iedere verblijfplaats die verloren gaat. Al na enkele maanden wordt minstens 1 van deze vijf vleermuiskasten door vleermuizen bewoond.

 

vleermuiskasten als mitigerende maatregel

De vleermuiskast op paal bij de inmiddels gesloopte school. Vleermuizen bewonen de voorste naar de zon gerichte delen die onderling met elkaar zijn verbonden

One Response to “De vleermuiskast op paal heeft bewoners!”

Leave a Reply