Alhoewel de steenmarter en de boommarter misschien niet zo’n goede naam hebben, zijn het wel heel erg nuttige dieren. Ze zorgen er voor dat er niet te veel muizen en ratten komen. Maar nog veel belangrijker is dat steenmarters en boommarters er voor zorgen dat er geen populaties van zwerfkatten ontstaan. Niet dat ze die opeten of doden maar ze winnen wel de concurrentiestrijd om voedsel van katten.

Gewoon omdat ze veel wilder zijn en daardoor handiger in de vrije natuur. Met als gevolg dat zwerfkatten zich niet of nauwelijks voort kunnen planten in gebieden waar steenmarters wonen.  Dus ook al zijn steenmarters soms lastig, ze zijn altijd nog beter dan zwerfkatten.

Hoe krijg je een steenmarter op de foto?

 

Zelf vind ik steenmarters en boommarters prachtige dieren die ik altijd al heb willen fotograferen. Maar hoe doe je dat? Nou daar zijn verschillende methodes voor:

-De eerste methode is dat je een steenmarter lokt naar een bepaalde plek met lokaas. Op die plek kun je dan met infrarood-triggers en een stel flitsers de steenmarter automatisch fotograferen. Nadeel van deze methode is dat je steeds maar 1 kans hebt. Tenzij je het geluk hebt dat de marter weer terug komt. Daarnaast is deze methode erg arbeidsintensief.

Beech Marten (Martes foina) also known as Stone Marten or House marten. resting and relaxing in window sill of barnBeech Marten (Martes foina) also known as Stone Marten or House marten. Sitting and looking on a ladder to an attic

-De tweede methode is op zoek te gaan naar een wildpark waar ze steenmarters of boommarters hebben. In Anholter Schweiz hebben ze bijvoorbeeld een steenmarter in een mooi verblijf dat er uit ziet als een oude schuur. In de Tierfreigelande Bayerischer Wald hebben ze een boommarter. Nadeel van deze methode is dat de dieren zich wel moeten laten zien. Soms lukt het niet en moet je nog eens terug. Een ander nadeel is dat er vaak gaas of tralies tussen jou en de marter in zit.

-Sinds kort is er ook een derde methode: fotografie van steenmarters en boommarters vanuit een schuilhut. In Drenthe bestaat tegenwoordig een fotohut speciaal voor marters. Hier worden steenmarters en boommarters gelokt naar een verlichte plek met fotogenieke takken en stammen. Vanachter spiegelglas kun je vanuit een comfortabele stoel de marters bekijken en fotograferen. Er is zelfs verwarming in de marterhut. Dit levert bijzondere foto’s omdat de steenmarters zich in een natuurlijke omgeving bevinden en natuurlijk gedrag vertonen. Op de meeste avonden komt ook de boommarter langs. Ook zonder camera is dit een fantastische ervaring. http://www.wildernistrek.nl/fotohutten/hut/marterhut

 

Boommarter - Rudmer ZwerverSteenmarter 1 - Rudmer Zwerver

 

Steenmarter 2 - Rudmer ZwerverBoommarter 1 - Rudmer Zwerver

Heeft u last van een steenmarter in huis? Lees voor oplossingen tips en trucs mijn artikel over Steenmarter overlast

One Response to “Steenmarter en Boommarter fotograferen”

 1. Edo van Uchelen

  Hoi Rudmer,

  Leuk stuk, misschien nog goed om te weten dat ze niet van flitslicht houden en er snel van schrikken. Dat is ook en nadeel van de eerste methode. En de tweede: tja, dat is eigenlijk geen natuurfotografie toch? Steenmarters in daglicht vind ik ook altijd een beetje vreemd ogen.

  Groet,

  Edo

  Reply

Leave a Reply