Rosse Woelmuis

Ecologie

De Rosse woelmuis is zowel actief overdag als ‘s nachts. Alhoewel ze voornamlijk nachtelijk actief zijn tijdens de zomer. Ze houden geen winterslaap, maar zijn actief gedurende het hele jaar. De Rosse woelmuis heeft een breed dieet, hij is hoofdzakelijk herbivoor, met inbegrip van groenten, zachte zaden, bladeren, paddestoelen, wortels, gras, knoppen en mos. De Rosse woelmuis eet ook af en toe ongewervelden als voedsel, zoals slakken, wormen en insecten. Sporadisch kan ook een vogel ei worden gegeten.

De Rosse woelmuis is in vrijwel ieder bos, plantsoen en struikgewas in Nederland te vinden. Vooral op plekken waar bramen groeien zijn ze te verwachten.

Rosse Woelmuis (Myodes glareolus) tussen bladeren in het bosBank Vole (Myodes glareolus) on the Forest Floor between Leaves

Voortplanting

De voortplanting vindt bij de Rosse woelmuis meestal plaats tussen april en oktober. Als de omstandigheden geschikt zijn, kunnen geboortes plaats vinden gedurende het hele jaar. Ovulatie door het vrouwtje wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van een mannetje, door bepaalde geuren die mannetjes produceren. De draagtijd is ongeveer 21 dagen, maar kan ook slechts 17 dagen bedragen als de omstandigheden optimaal zijn. Vier tot vijf nesten kunnen worden geproduceerd in een jaar, elk bestaande uit 3-5 jongen. Vrouwen zijn in staat om opnieuw zwanger te worden, terwijl het vorige nest nog aan het zogen zijn; onder deze omstandigheden wordt de draagtijd verlengd, tot 24 dagen. De jonge Rosse woelmuizen worden geboren in een nest, dat zich meestal bevindt in een hol onder de grond. Mannetjes helpen niet bij het grootbrengen van de jongen. Vrouwtjes zijn zeer beschermend tegenover hun nest. Als de jongen het nest voortijdig verlaten lokaliseert het vrouwtje hen en brengt hen terug naar het nest. De jongen zijn geslachtsrijp na ongeveer 4,5 weken. Maar jongen van de Rosse woelmuis die later in het jaar worden geboren zullen zich pas voortplanten in het volgende voorjaar.

Rosse Woelmuis (Myodes glareolus) tussen bladeren

Gevaren

Roofdieren zoals uilen, torenvalken, vossen en wezels zijn geduchte vijanden van de Rosse woelmuis. De maximale levensduur van deze soort is 18 maanden. De aantallen van de Rosse woelmuis varieren sterk gedurende het hele jaar. De populatie is groot tegen het einde van de zomer en neemt sterk af tijdens de winter tot het laagste punt in april.

 

Meer muizenfoto’s bekijken? klik hier

Leave a Reply