Olympus E7 Nieuws

Al weer even geleden ging het gerucht dat de opvolger van de Olympus E5 (de Olympus E7) een modulaire camera zal gaan worden waar zowel Fourthirds als Micro Fourthirds lenzen op kunnen worden gebruikt. Met een adapter kunnen de Fourthirds lenzen nu ook al op een Micro Fourthirds camera worden gebruikt natuurlijk, maar dan verlies je wel de snelheid van de autofocus. Met de nieuwe modulaire camera zou dat niet zo zijn, de autofocus blijft dan op volledige snelheid behouden voor beide typen lenzen. In hoeverre dit gerucht echt waar is, is onduidelijk. Het is wel een lang gekoesterde droom van Olympus om beide systemen samen te smelten tot “One beautiful system”, zoals dat ooit door de japanners naar buiten werd gebracht. De hindernis die daarbij moet worden genomen is dat de oude Fourthirds lenzen (die bekend staan om hun uitstekende kwaliteit) werken met een optische scherpstelling. Dat is heel iets ander dan de scherpstelling op basis van contrast op de sensor zoals die wordt gebruikt in de Micro Fourthirds camera’s en in compactcamera’s.  Mogelijk wordt dit probleem nu opgelost door een afneembaar (modulair) spiegelhuis te maken. Een paar weken geleden berichte ik over een ophanden zijnde 150 mm macro voor beide sytemen….nu denk ik dat dit misschien wel een en dezelfde lens is die zo op beide systemen kan worden gebruikt (?).

Olympus Zuiko 12-60mm E7

Veel gebruikers hopen de Olympus Zuiko 12-60 mm ook op toekomstige camera's te kunnen blijven gebruiken

Olympus EM-5 sensor

Laten we in ieder geval hopen dat de Olympus E7 wordt uitgerust met dezelfde sensor als in de Olympus OM-D  EM-5 wordt gebruikt. Lange tijd is de producent van deze sensor geheim gehouden maar onlangs is bekend gemaakt dat het Sony is. Sony is een van de beste (misschien wel DE beste) sensorbakkers van dit moment. Tot nu toe gebruikte Olympus altijd Panasonic sensors. Uit diverse tests was eigenlijk al gebleken dat het gezien de prestaties bijna geen Panasonic sensor kon zijn. Er zit minstens 1 stop verschil tussen de Panasonic G3 (en G5?) en de Olympus EM-5, dwz De Panasonic G3 heeft bij ISO 6400 net zo veel ruis als de Olympus EM-5 bij ISO 12800. Dat lijkt weinig verschil maar dat is het niet. De Olympus EM-5 staat daardoor nu op een lijn met Sony NEX7 en (bijna) met de Fuji Xpro 1. Het gaat natuurlijk niet alleen om de sensor, goede lenzen zijn (minstens) zo belangrijk. Probleem bij de NEX camera’s is dan ook de kwaliteit van de lenzen. Het lukt Sony maar niet om de randen scherp te krijgen. Mogelijk hebben ze zich bij het ontwerpen van het systeem verkeken op de korte afstand tussen de lens en de sensor, hierdoor moet het licht erg scherp gebogen worden wat ten koste gaat van de kwaliteit. Het is opvallend dat er aan de lopende band NEX camera’s verschijnen terwijl er nog steeds maar een paar lenzen te koop zijn, waarvan de meeste van een vrij matige kwaliteit. Bij Micro Fourthirds speelt dit veel minder omdat de sensor kleiner is en bovendien meer vierkant waardoor er efficiënter gebruik kan worden gemaakt van de ronde lensdoorsnede. Er is een aantal zeer goede lenzen verkrijgbaar zoals de Zuiko 12mm de 45mm en 75mm die geenszins onder doen voor hun grotere Fourthirds broers (De E-M5 met 12 mm schijnt scherpere beelden af te leveren dan de Canon 7D met 24mm). De Fuji X-pro 1 is natuurlijk de kampioen beeldkwaliteit (uitstekende sensor en lenzen). Deze camera kan wedijveren met fullframe camera’s maar daar betaal je dan ook de volle prijs voor. Bovendien is ie groot. Ik zag hem laatst in de winkel, hij is net zo groot als een flinke spiegelreflex camera.

Benieuwd wat de toekomst ons zal brengen.

6 Responses to “Olympus E7 Nieuws”

 1. keesolierook

  Ben zeer benieuwd of er (goed) nieuws van Olympus over de E7 komt op de photokina in september.

  Reply
  • Rudmer Zwerver

   Als je bedoelt een ouderwetse spiegelreflex E7, inderdaad, die komt er niet. Maar dat hebben ze 2 jaar geleden bij Olympus al gezegd.

   Op dit blog bedoelen we met E7 de opvolger van de E5. Ik denk (en velen met mij) dat dit een spiegelloze Microfourthirds camera zal worden die de Fourthirds lenzen volledig ondersteund. Zoiets als de nieuwe Panasonic GH3? De Olympus EM-7 (of hou je hem maar wilt noemen) wordt verwacht in 2013.

   Reply
 2. Kleijn

  Helaas, nog geen nieuwe camera met 4/3 lens ondersteuning.
  Als ze nu eens gewoon de e620 voorzien van een nieuwe chip en schermpje ……

  Reply

Leave a Reply