Eindelijk is er duidelijkheid over de Olympus E7…

 

Die komt er niet.

Dat is ook niet nodig want we hebben sinds deze week de Olympus E-M1 tot onze beschikking, het nieuwe topmodel op mirrorless camera gebied. Met behulp van een adapterring zijn de oude maar excellente Four Thirds lenzen 100% compatibel en bruikbaar op de Olympus E-M1. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Olympus Four Thirds gebruikers. Enig nadeel van de Olympus E-M1 is de prijs (zo’n €1500,-). Daar staat tegenover dat je de adapterring er gratis bij krijgt als je de Olympus E-M1 besteld voor 1 november 2013, mits je in het bezit bent van een oude Four Thirds camera (E-system). Ongetwijfeld zullen er in de toekomst meer systeemcamera’s verschijnen die volledig compatibel zijn met Four Thirds. Daarmee vestigt Micro Four Thirds zich definitief als meest uitgebreide mirrorless systeem met het grootste lenzen-aanbod en zeker de beste lenzen. De Zuiko 50 mm macro F2 en de Zuiko 50-200mm F2.8-3.5 bijvoorbeeld zijn pareltjes van lenzen die je voor relatief weinig geld kunt oppikken op marktplaats. Deze zijn nu te gebruiken op de volledig digitale Olympus E-M1 met een 16 MP sony-sensor bij een burstrate van 10 foto’s per seconde! Wat wil je als natuurfotograaf nog meer.

Olympuse E-M1

Phase detection en contrast detection autofocus

Het probleem met de compatibiliteit lag tot nu toe altijd bij de autofocus. Een Four Thirds lens op een mirrorless camera stelde maar langzaam scherp omdat de lens ontworpen was voor phase detection autofocus terwijl mirrorless camera’s gebruik maken van contrast detection autofocus (net zoals compactcamera’s en telefoons). Je kunt dat duidelijk zien als je met een spiegelreflex camera scherp stelt in Live View modus. Ook dan maakt de camera gebruik van contrast detection autofocus. Dat gaat erg langzaam en ook verre van foutloos.

De Olympus E-M1 lost dit probleem op doordat het beschikking heeft over beide soorten autofocus, zodat ook de lenzen die ontwikkeld waren voor spiegelreflex camera’s kunnen worden gebruikt.

Het einde van Four Thirds?

Dat betekent dus dat de Olympus E5 definitief de laatste spiegelreflex van Olympus is. Dat is aan een kant jammer. Aan de andere kant moeten we ook niet sentimenteel doen want digitaal is natuurlijk veel beter: Er zijn geen grote en dure prisma’s en spiegelhuizen meer nodig waardoor de camera’s goedkoper, lichter en compacter kunnen zijn. En sneller natuurlijk! De Olympus E-M1 maakt 10 foto’s per seconde. Ga d’r maar aan staan. Een digitale zoeker heeft natuurlijk ook vele voordelen. Zo kun je in een digitale zoeker al zien hoe de foto er uit gaat zien (scherptediepte, witbalans, verzadiging etc.). Daarbij kunnen nog allerlei hulpmiddelen worden toegepast op de Olympus E-M1 zoals focuspeaking (de delen van de foto die scherp worden lichten dan in de zoeker op). Maar het is natuurlijk wel fantastich nieuws dat de oude maar goede Four Thirds lenzen nog kunnen worden gebruikt.

 

Ja mirrorless heeft de toekomst.

 

 

Olympus e-m1 top

Leave a Reply