Steenmarter overlast?

De meeste mensen kennen de steenmarter als een dier dat overlast geeft. Gestommel op zolder in de nacht, urine vlekken in het systeemplafond, doorgebeten rubberen slangen in de auto en stinkende half vergane prooidieren onder dakpannen. We lezen de verhalen van steenmarter overlast bijna wekelijks in de krant. Een steenmarter in je huis kan het woongenot behoorlijk bederven.

Zo ver hoeft het niet te komen! Steenmarters zijn namelijk vrij eenvoudig en diervriendelijk te verjagen. Door ze dan een alternatieve verblijfplaats (een Steenmarter-hotel) aan te bieden kunt u wel van de voordelen van deze dieren blijven genieten. Want steenmarters geven soms overlast maar ze zijn ook erg nuttig. Steenmarters zorgen er voor dat er niet te veel muizen en ratten komen, ze houden het natuurlijke evenwicht in stand.

Op zoek naar een diervriendelijke oplossing om van Steenmarter overlast af te komen? Neem dan nu  contact op met Creative Nature: 06-49876594

Steenmarter informatie

Wel eens een vreemd donker dier weg zien sprinten toen je ’s avonds aan het wandelen was? Hij leek wel wat op een kat of een eekhoorn maar met kortere poten en veel sneller!……. Waarschijnlijk was het een steenmarter.

Steenmarter overlast

Steenmarters zijn donkerbruin van kleur en hebben een witte bef. Zoals gezegd hebben steenmarters korte pootjes en een pluizige staart die wel wat doet denken aan een eekhoorn. Ondanks die korte pootjes kunnen steenmarters erg hard lopen en heel hoog springen. Dat komt doordat steenmarters hun rug kromtrekken als ze rennen, de zogenaamde martersprong. Op die manier halen ze veel kracht uit de rugspieren.

Steenmarters eten vooral muizen en ratten. Daarnaast eten ze vogels, eieren, kikkers, insecten en vooral ook veel vruchten en bessen. Steenmarters zijn formidabele roofdieren, ze klimmen recht omhoog langs kale palen, slaan opvliegende vogels uit de lucht en trekken via de daken van de huizen door de binnenstad. Een sprong van een paar meter van het ene dak naar het andere, is geen probleem. Zijn naaste familielid, de boommarter, jaagt zelfs op eekhoorns in de bomen!

Steenmarters zijn als roofdier onmisbaar omdat de natuur in balans houden. Zo komen er niet te veel muizen en ratten. Regelmatig zijn de drollen van steenmarters te vinden, die zijn meestal zwart, ongeveer 10 cm lang, iets meer dan een centimeter dik en meestal zit er een puntje aan. Let er maar eens op. ’s Nachts zijn soms territorium-gevechten van steenmarters te horen, dat lijkt op het gekrijs van katten maar het klinkt net iets rauwer, en het gaat er behoorlijk heftig aan toe. Pas als het donker is trekken steenmarters er op uit.

In de jaren zeventig was de steenmarter erg zeldzaam geworden in Nederland. Steenmarters waren toen nog erg schuwe dieren en ze leefden alleen op het platteland en in afgelegen rustige gebieden. Rond diezelfde tijd waren er in Oost-Europa steenmarters die zich aan begonnen te passen aan het leven in de stad. Dat bleek een gouden greep en deze “truuk” verspreide zich als een olievlek langzaam over de rest van Europa. Sindsdien is de steenmarter weer algemener in Nederland. Het aantal steenmarters is nog niet weer zoals het ooit geweest is, maar het begint er op te lijken. Dit laat zien dat de natuur ontzettend veerkrachtig is en zich best snel aan kan passen aan een veranderende wereld.

Steenmarters zijn dan misschien geen lieverdjes maar ze verdienen wel alle respect.

Martes foina 1, Steenmarter

Leave a Reply