Kerkuil

Mitigerende maatregelen

Als mitigatie/compensatie van het verlies van een broedplaats elders, heeft Creative Nature een kerkuilenkast opgehangen in een oude schuur. De schuur was al lange tijd een roestplaats van kerkuilen. Overdag werd er eigenlijk nooit een uil gezien, maar er liggen wel steeds verse braakballen. Waarschijnlijk komen kerkuilen ‘s nacht in de schuur om een gevangen prooi op te eten. Daarna vliegen ze weer verder, als dagverblijfplaats is de schuur waarschijnlijk te licht.

Kerkuilenkast plaatsen in een schuurEen nestkast voor kerkuil in een oude schuur

 Kerkuilenkasten zijn belangrijk

Omdat het zo licht is in de schuur is de kerkuilenkast extra verduisterd. Er zit een voorportaal in zodat zo weinig mogelijk licht naar binnen dringt. Bovendien is de ingang van de kast van het licht af gericht. Alle verbindingen van de nestkast zijn verlijmd zodat ook hier geen licht door naar binnen kan vallen. Nu maar hopen dat de kerkuilen snel zullen komen.

Van oorsprong broedt de kerkuil op zolders in schuren, kerken en oude gebouwen. Door de renovatie van kerktorens en het slopen en afsluiten van schuren en oude gebouwen zijn veel van deze nestplaatsen verdwenen. Het is daardoor een poos heel slecht gegaan met de Kerkuil in Nederland. Totdat men begon met het ophangen van nestkasten. Tegenwoordig broedt bijna 80% van de Kerkuilen in nestkasten en sindsdien zijn de aantallen weer spectaculair toegenomen. Het ophangen van kerkuilenkasten heeft zijn nut dus bewezen.

Ook geïnteresseerd in een kerkuilenkast? Neem dan contact met ons op.

Leave a Reply