Bouw eens een stapelmuur

Ook nog ergens zo’n bult stenen liggen, voor het geval je ze nog eens nodig zou hebben?  Bouw er eens een stapelmuur van. Alle stenen zijn bruikbaar: stoeptegels, terrastegels, leien, zandsteen, oude dakpannen, bakstenen, trottoirbanden of keien. Grote tegels hak je in stukken. Een gewone grijze stoeptegel krijgt doormidden gehakt een heel andere uitstraling als je de ruwe kant zichtbaar maakt.

 Vrijstaande stapelmuur of een keermuur

Stapelmuurtje als keermuur bouwen

EEN KEERMUUR (copyright: De Kleine Aarde, Annie Meeussen)

Een stapelmuur kan vrijstaand worden gebouwd, bijvoorbeeld als afscheiding. Dan moet de stapelmuur aan de basis breder zijn dan aan de top. Een gestapelde keermuur moet schuin naar achteren hellen tegen de aarde. Zorg voor een stevige vlakke ondergrond (fundering) van bv. stoeptegels of trottoirbanden.

 

 

 

Experimenteren
Ga eens lekker experimenteren met je stapelmuur, als je niet tevreden bent breek je ze weer af en begint opnieuw. En wees vooral niet te precies, zorg voor zoveel mogelijk afwisseling. Speel met verticale vlakken, horizontale stenen, dakpannen en keien. Dieren en planten maken graag gebruik van kieren en gaten in een stapelmuur. Op de onderste laag kun je ook buisjes en holtes inbouwen waar padden en kikkers kunnen wonen. Tussen de stenen kun je afwisselend aarde en zand stoppen, dat zorgt voor een gevarieerde plantengroei.

Help natuur een handje
Het kan best wel een tijdje duren voordat je stapelmuur eindelijk begroeid raakt. Daarom mag je de natuur best een handje helpen. Staat de muur op de zon dan kun je er muurpeper, sedumsoorten, muurleeuwenbek en tongvaren in planten. De meeste andere varensoorten kunnen niet zoveel zon verdragen, die kunnen beter aan de andere kant van de stapelmuur worden geplant.

Je zult versteld staan van het resultaat.

Stapelmuren in de ecokathedraal in Mildam, Heerenveen

 

 

One Response to “Stapelmuur bouwen?”

Leave a Reply