Libellen en juffers zie je in het voorjaar, de zomer en zelfs in de herfst. De meeste zie je vliegen in de nazomer, vooral als het lekker weer is en de zon schijnt. Je kunt ze vaak bij vijvers en sloten zien, waar ze over het water scheren, op een waterlelieblad zitten, of in de struiken langs de oever. Vaak zie je ze ook rondvliegen in tuinen of bij bomen. Veel libellen en juffers zijn behoorlijk groot en ze hebben heldere en mooie kleuren, ze vallen echt op.

Als sinds de prehistorie

Libellen zijn er heel lang, in de tijd van de dinosauriers vlogen ze al rond op aarde. Ze waren toen wel een stuk groter dan tegenwoordig. Zo groot als een zwarte kraai ongeveer. Maar goed dat ze nu een stuk kleiner zijn…. Nederland is een echt libellen land, niet verwonderlijk natuurlijk met al dat water. Er komen hier maar liefst 70 soorten voor. Voor sommige soorten (zoals de beschermde Groene glazenmaker en Noordse winterjuffer) is Nederland een heel belangrijke schakel. In ons land zijn ze redelijk gewoon maar in de rest van Europa zijn die soorten heel erg zeldzaam.

Rovers

Libellen zijn roofinsecten. Als je ze heen en weer ziet vliegen boven de tuin zijn ze meestal aan het jagen op andere insecten. Om over de larven nog maar niet te spreken, die zijn helemaal vraatzuchtig. Libellenlarven leven onder water in sloten en vijvers. Daar brengen ze soms wel vier jaar door voordat ze het water uitkruipen en een libel worden. De libellen leven meestal maar een of twee maanden. Ze planten zich voort, leggen eitjes en dat was het dan weer….

Libellen in de tuin

In augustus en september zie je vooral veel glazenmakers vliegen. Die vliegen vanaf de middag tot in de avond aan een stuk door, ze gaan bijna nooit zitten. Glazenmakers zijn groot en altijd prachtig gekleurd. Die grote libellen met bruin doorschijnende vleugels heten Bruine glazenmakers. De kleinere die in september heel massaal voor kunnen komen heten Paardenbijters. De Blauwe glazenmaker komt ook vrij veel voor, die is blauw met groen. Probeer eens om (met veel geduld) een foto te maken. Dan kun je ze pas echt goed bekijken.

Leave a Reply