Hier is ie dan, het nieuwe vlaggenschip van Olympus, de E-M5:

E-M5 sensor

E-M5 sensor

Vooral over de E-M5 sensor is veel te doen. Het is namelijk niet bekend wie nou precies de fabrikant is. Tot nu toe was het altijd Panasonic die de sensors leverde aan Olympus. Panasonic heeft ook een 16 megapixel sensor,  die zit in de GH2, G3 en GX1. Maar dat is een 16.0 mp en in de E-M5 zit een 16.1 mp sensor. Het lijkt er dus op dat dit een andere is. Olympus geeft geen commentaar. Op zich is dit alles goed nieuws want de Panasonic sensors staan bekend om hun ruis, en dat is nou juist wat je niet moet hebben met een iets kleinere sensor dan de concurrentie. Misschien is het wel een sensor van Sony….. dat zijn toch wel de beste. Die worden ook gebruikt voor de Pentax en Nikon DSLR´s. Of misschien komt ie wel van Fuji… die weten intussen ook wel hoe ze sensors moeten bakken, getuige de X-Pro1. Wie het weet mag het zeggen…anders zal de tijd het wel leren 🙂

Naar het schijnt heeft de sensor 1.5 stop minder last van ruis dan bijvoorbeeld de Olympus E5 of de E-P3. Dat betekent dat de hoeveelheid ruis op 1600 ISO op de E5/E-P3 overeenkomt met ISO 4500 op de E-M5! Dat is een behoorlijke sprong vooruit en daarmee zou de achterstand op APS spiegelreflex camera’s in één keer ingelopen zijn.

Van huis uit hebben Olympus/Panasonic camera’s (FourThirds), vanwege de kleinere sensor, een scherptediepte voordeel van 1 stop op APS formaat en zelfs 2 stops op Fullframe (FF). Weinig mensen weten dat je om dezelfde scherptediepte in je opname te krijgen F4 gebruikt bij FourThirds, F5.6 bij APS en F8 bij FF. Een Fullframe camera moet dus twee stops afgeknepen worden en dat gaat ten koste van 4x minder licht. Dit kun je uiteraard compenseren met de ISO waarde. Daarom moet je de hoeveelheid ruis op een Fourthirds camera bij 1600 ISO vergelijken met 3200 ISO op APS en 6400 ISO op een Fullframe. En dan zijn de verschillen in ruis tussen de verschillende systemen ineens helemaal niet meer zo groot….

Olympus E-M5 specificaties:

  • 16.1 mp sensor
  • 5 assen beeldstabilisatie
  • full HD video
  • snelste autofocus ter wereld!
  • spatwaterdicht
  • 400 gram en het formaat van een flinke compactcamera

Verkoopcijfers van DSLR camera’s in Japan

In Japen verkopen Olympus en Panasonic intussen de meeste camera’s van alle fabrikanten en zijn daar groter geworden dan Nikon en Canon! En er worden intussen meer “mirrorless” dan spiegelreflexcamera’s verkocht. Ook in Europa is die trend te onderscheiden maar het is hier nog niet zo ver, een kwart van de verkochte camera’s is tegenwoordig “mirrorless”. In de VS is men nog iets conservatiever en zijn de meeste mensen nog aan de spiegelreflex.

Olympus OM-D Waterproof

Leave a Reply