Olympus E-M5 test

Er zijn op DPreview test beelden van de Olympus E-M5 te zien, en dat ziet er goed uit! Het is nog steeds geheim wie de producent van de sensor is in de Olympus E-M5 maar het lijkt er toch een beetje op dat het stiekem gewoon de Panasonic 16 MP sensor is. Als dat zo is dan weet Olympus daar heel wat meer beeldkwaliteit uit te halen dan Panasonic zelf, maar dat zagen we ook al bij de vorige sensors.

Op forums worden ondertussen vergelijkingen gemaakt met de Nikon D7000, Canon 7D, SONY A77, Pentax K5, NEX 5n en de Leica M9, de Olympus E-M5 wint het van ze allemaal. Voor diegenen die deze getallenbrij niks zegt, dit zijn allemaal hele dikke camera’s (figuurlijk dan) die bekend staan om hun goede beeldkwaliteit. Er worden zelfs vergelijkingen getrokken met fullframe’s als de Canon 5D MKII en de Nikon D700. Maar dat zijn de echte Olympus fanboys die dat zeggen, ik durf het zelf een beetje te betwijfelen. Hoe het ook zei er is tegenwoordig nauwelijks nog verschil in beeldkwaliteit tussen de iets kleinere (micro) Four Thirds sensoren en de APS-C sensoren van Nikon, Canon, Sony en Pentax. Het terrein dat (micro) Four Thirds verliest op de kleinere sensoren wint ze terug op de beter dan gemiddelde lenzen (die ook nog een stuk kleiner zijn). Zo ook in de DPreview test, daarvoor is de Olympus 50mm macro F2 gebruikt. Dit is een van de scherpste lenzen die momenteel in de handel is, ook op F2. Ik gebruik die lens zelf ook en ik heb daar nog geen zwakke plek in kunnen ontdekken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sigma 150mm macro F2.8. Die staat ook bekend als een erg goede macro-lens, dat is ie ook maar alleen bij fel zonlicht en afgestopt tussen F4 en F11. Er is prima mee te werken maar soms staan die beperkingen je creativiteit in de weg helaas.

Olympus E7

Af en toe twijfel ik over m’n Olympus systeem. De Olympus lenzen…. daar is helemaal niks mis mee. Maar met mn Olympus E5 heb ik soms niet iets te weinig dynamisch bereik en te veel ruis. Een fullframe Canon 5D MKII zou dan de oplossing zijn. Maar een Canon 5D MKII heeft ook zo zijn nadelen: afgezien van meer gewicht en de gemiddeld minder goede lenzen zou ik inboeten op wegschrijf-snelheid en terug moeten naar een simpeler en veeeel langzamer autofocus-systeem. Verder heeft de 5D geen beeldstabilisatie (in de camera) en geen kantelbaar scherm (wat ik zeer veel gebruik).

Een ander nadeel is de scherptediepte, alhoewel dit soms ook een voordeel kan zijn. Qua scherpte diepte levert F16 op een fullframe hetzelfde beeld als F8 op (micro) Four Thirds. En F4 op een fullframe is F2 op (micro) Four Thirds. Er zit dus 2 stops verschil tussen. Dat houdt in dat waar je met (micro) Four Thirds op F8 fotografeert op ISO 100 dit bij een fullframe op F16 en ISO 400 moet gebeuren om hetzelfde beeld te krijgen. 75% van mijn foto’s zijn gemaakt op ISO 100. Met een fullframe moet je dus veel sneller naar de hoge ISO’s grijpen, maar dat kan in principe ook. Er zijn soms ook gevallen dat je juist zo weinig mogelijk scherptediepte wilt, zoals met een telelens of bij portret fotografie, dan ben je met een fullframe weer in het voordeel. Voor macro- en landschapsfotografie ben je met (micro) Four Thirds juist in het voordeel. Overstappen naar APS-C zou voor mij niks opleveren.

Maar sinds de berichten over de E-M5 binnenkomen ben ik mijn twijfels kwijt! Er gloort toch echt hoop aan de horizon als het gaat om dynamisch bereik en minder ruis. Daarbij ook nog het bericht dat de Olympus E7 wel komt (statement Olympus). Dat wil zeggen er komt een camera aan die de (oude) Four Thirds lenzen kan gebruiken. Olympus schijnt nog steeds te streven naar het samenvoegen van beide systemen. Dat betekent dat er wordt gewerkt aan camera’s waar zowel Four Thirds als Micro Four Thirds lenzen op kunnen met behoud van autofocus. Wellicht een lijn met grote camera’s voor beide lenzen en een lijn met kleinere camera’s (PEN) voor alleen de  micro lenzen? Er schijnt een nieuwe camera te worden gelanceerd op de Photokina (september) Ik wacht het nog lekker even af en doe mn lenzen nog niet weg….

Om te bewijzen dat er naar een syteem wordt toe gewerkt heeft iemand op DPreview dit overzicht gemaakt. Hoeveel waarde we hier aan moeten hechten weet ik niet maar het is wel grappig om te zien wat mensen bezig houdt 🙂

Leave a Reply