Olympus Zuiko 150mm macro

Het is al weer een poosje geleden dat het werd gemeld maar er schijnt te worden gewerkt aan een nieuwe Olympus macro lens. Het zou dan om een 150mm macro gaan. En het meest grappige daarvan is dat de lens dan uit komt in Four thirds vatting en een Micro four thirds vatting. Twee verschillende versies dus met waarschijnlijk hetzelfde binnenwerk. Dus na de aankondiging van de Olympus E7 ook nog een nieuwe macro lens voor Four thirds! En dat terwijl het Four thirds systeem een jaar geleden op sterven na dood werd gewaand…… Hoewel het vooralsnog alleen nog maar om geruchten gaat natuurlijk.

Sigma 150mm macro

Dat is toch geweldig nieuws ook al heb ik al een 150mm macro lens van Sigma. Deze lens is best OK en wordt door professionals gebruikt maar het is duidelijk geen Olympus Zuiko. Bij volle opening van het diafragma (F2.8) is de beeldkwaliteit niet bruikbaar. Pas bij F3.5 wordt het enigszins acceptabel en bij F5.6 is het goed. Als je heel dichtbij scherp stelt (volle vergroting) holt de beeldkwaliteit ook achteruit. Kortom je moet deze macro  lens alleen gebruiken waar hij voor bedoeld is, vlinders en libellen fotograferen op ruime werkafstand met F5.6 of F8, dat doet ie goed. Af toe beperkt deze lens me daardoor in m’n creativiteit, dan wil ik dingen die niet kunnen zeg maar.

In de praktijk werkt 150mm op (Micro) Four Thirds als 300mm op fulframe. En dat met een lichtintensiteit van F2.8! Dat is wel fenomenaal hoor. Daarmee heb je een groot insect van bijna een meter afstand al vol in beeld en is de achtergrond bijzonder gemakkelijk vaag te maken:

Enallagma cyathigerum, Watersnuffel with Sigma 150mm macro

Sigma 150 mm macro, F4.5 ISO200

Olympus ideaal voor macro

Het lijkt of ze bij Olympus weer terug zijn bij de basis, macrofotografie, daar zijn ze altijd al goed in geweest. Dat is tenslotte de reden waarvoor ik voor Olympus heb gekozen (afgezien van de fantastische kleuren natuurlijk). Door de iets kleinere Four thirds sensor heb je bij macrofotografie een scherptediepte voordeel ten opzicht van APS en Fullframe. Bij een lensopening van F4 heb je al een scherptediepte die vergelijkbaar is met F8 op een fullframe camera. Vrijwel al mijn macro foto’s maak ik met diafragma’s tussen F2 en F7.1. Daardoor kan ik in 60% van de gevallen op ISO 100 fotograferen en de allerbeste beeldkwaliteit van mijn camera blijven gebruiken. Door de grote diafragma’s is er geen diffractie (het breken van lichtstralen) en blijven de foto’s ultrascherp.

Ik zie een nieuwe Olympus Zuiko macro lens dan ook met veel plezier tegemoet en ik sta te popelen om deze op F2.8 uit te proberen 🙂

Brede orchis (Dactylorhiza majalis) is een orchidee die bloeit in mei

Olympus 50mm macro op F2.2 en ISO100 zodat de schaduwen bij het nabewerken nog konden worden opgelicht

 

Wekelijks op de hoogte blijven van de nieuwste foto’s? Word lid van mijn facebook-pagina:

http://www.facebook.com/RudmerZ  (druk op “vind ik leuk”)

 

Leave a Reply