Jagen op de Vos met een spiegelreflexcamera

In wat een raar land leven we eigenlijk: Vorige week kom ik in het veld een jager tegen. We hebben het over ditjes en datjes, koetjes en kalfjes, vosjes en reetjes. Dan vertelt ie dat er vlakbij een vossenhol zit en dat ie daar dit het voorjaar nog even heen moet om de jonge vosjes dood te maken. Ik hou mn mond (trots op mezelf)…. Want ja het kan toch niet zo zijn dat er zomaar drie jonge vossen bij komen die samen met hem op de steeds schaarser wordende hazen moeten gaan jagen (dat vertelde hij natuurlijk niet maar is mijn eigen interpretatie). Nee,  in de wereld van jagers en boeren is de vos een verderfelijk dier. Hij vertelt me ook dat als hij gaat jagen in de buurt van woonwijken dat hij dat onder begeleiding doet omdat ie bang is aangevallen te worden door woedende bewoners. Dat vind ik sneu voor hem, maar het zegt wel iets over het huidige draagvlak voor de plezierjacht (want het is een hobby, zonder aanwijsbare noodzaak). “Want die bewoners die beschouwen de dieren die daar lopen als de hunne, maar dat is niet waar want ze zijn van niemand” aldus de jager. Ik hou wederom mn mond (trots op mezelf) maar ben het daar hartgrondig mee oneens. Die dieren zijn WEL van ons allemaal, net als de natuur en aarde. Als het van niemand zou zijn zou ook niemand er verantwoordelijkheid voor hoeven dragen, toch? Dat noemen jagers en boeren zelf toch RENTMEESTERSCHAP?

Een week later wordt Buro Bakker gebeld vanuit Den Haag. Ze zijn daar bezig in de de duinen met graafmachines en zijn onderweg een vossenhol tegengekomen…. Wat te doen? Tot nu toe is er om de holen heen gewerkt maar liever hebben ze het afgegraven want tja, het gaat om best wel veel geld. Nou zijn vossen licht beschermd wat inhoudt dat je en vossenhol mag afgraven mits de vos het overleeft. Tenzij er jongen in het hol zitten dan valt het onder de zorgplicht en moet je wachten tot de jongen zijn opgegroeid (omstreeks juli). Of wij dan even konden uitzoeken of er jongen in het hol zaten…. Dus Rudmer tuft in zn volvootje naar Den Haag op weg naar “Mission Impossible”, infrarood cameraatje en telescoop hengel onder de arm. Eenmaal aangekomen spreek ik de kraanmachinist (dikke buik, shekkie in de mondhoek, haags accent) die het hele verhaal in gang heeft gezet. Hij zegt orders te hebben genegeerd en de vossenholen te hebben gespaard, tegen de wil van de uitvoerder. Kraanmachinist: “Vossen zijn dan misschien niet beschermd, maar ja, het is toch een dieuuh he”. De werkmannen hadden goede informatie: ze zagen een paar keer twee vossen tegelijk bij het hol, ze hebben ze zien paren, en ze zagen kort geleden een vos een prooi naar het hol slepen (dat doen mannetjes als het vrouwtje net bevallen is. Mannetjesvossen helpen bij de opvoeding, dat is bijzonder voor roofdieren). Het kan dus niet missen. Met de IR camera wordt ik niet veel wijzer, ik kom toch aardig diep met mn hengel in de bochtige gangen, zo’n drie meter, maar dat is nog niet genoeg om in de kamers te komen. Er zitten jongen is mijn conclusie op basis van de waarnemingen. Bovendien kan ik die jongens toch moeilijk tegen hun zin de vossenholen laten afgraven?

Zo zie je dat een vos op het platteland in Groningen nog geen stuiver waard is. Sterker nog de jager is hem liever kwijt dan rijk. Terwijl er in Den Haag in een megaduur project veel euro’s worden uitgegeven om een vossenfamilie een verhuizing te besparen. En de waarheid?….. Die zal zoals gewoonlijk wel ergens in het midden liggen.

Jagen op de vos met een foto camera

Net als ik weg wil gaan uit de duinen in Den Haag zie ik een van de vossen lopen (mannetje/vrouwtje? wie het weet mag het zeggen). Hij schrikt eerst van me maar gaat dan rustig liggen zonnen onder een struik. Vanaf het wandelpad sluip ik steeds dichter bij hem terwijl ik hem onder schot houd met mn digitale jachtbuks. Vanaf het pad kom ik op zo’n 4 meter afstand van de redelijk tamme vos. Dan trap ik op een takje en hij schiet er vandoor…. Later loop ik nog wat door de duinen te zoeken en zie hem in de verte al wegvluchten. In de duinen ben ik in zijn leefgebied, dat is ie niet gewend. Vanaf zijn plekje onder de struiken en in de zon kan hij de badgasten perfect gadeslaan. En dat af en toe een voorbijganger hem ziet liggen, dat deert hem dan niet. Dieren worden veel minder schuw (en leuker) als er niet op wordt gejaagd!

En wat is er nou mooier dan op vossen te jagen met je camera of verrekijker?

Kijk voor meer foto’s van de Vos op mijn fanpagina op Facebook!                                         Wordt Fan!: Volg de link en druk op de grote “Vind ik leuk” knop.                                    http://www.facebook.com/pages/Creative-Nature-Photography/201201116655162

One Response to “De Vos blijft een omstreden dier”

Leave a Reply