Europese Boomkikker

De Europese Boomkikker (Hyla arborea) is misschien wel de mooiste kikker van ons land. Door zijn grote ogen, de vingertjes met zuignapjes en zn brede “glimlach” ziet de boomkikker er erg schattig uit. Helaas zijn er niet zoveel meer van in Nederland. Door verzuring, verdroging en het verdwijnen van leefgebied zijn veel populaties verdwenen in de afgelopen decennia. Gelukkig gaat het de laatste jaren wel beter met de boomkikker doordat er veel nieuwe leefgebied en ondiepe poelen voor Hyla arborea zijn aangelegd, oa vanuit het LIFE project van de Europese Unie.

Boomkikker op een tak

Leefwijze

Boomkikkers lijden zoals wel meer amfibieën een onopvallend bestaan. Dat komt met name doordat boomkikkers (zoals andere amfibieën) vooral ‘s nachts actief zijn. Overdag zitten ze vooral een beetje te zonnen (wat een leventje). Het zijn echte zonaanbidders, ze hebben hier speciale bescherming voor tegen uitdroging. Als boomkikkers op een tak zitten sluiten ze hun ogen en houden hun poten zo stijf mogelijk tegen hun lichaam om de verdamping tot een minimum te beperken. Zo zijn ze ook minder zichtbaar voor vijanden. Boomkikkers zijn te vinden in struiken of bomen tot op een hoogte van 10 meter!

European Treefrog

Zoekt en gij zult vinden

Boomkikkers kun je het beste zoeken op een zonnige dag in de bramenstruiken. Meestal zitten ze op ooghoogte dus dat is lekker makkelijk. Dit houdt wel in dat het behoorlijke bramenstruiken moeten zijn dus. Je kunt het beste zoeken vanuit een poel waarvan je weet dat ze zich daar voortplanten. Direct rondom de poel zijn boomkikkers meestal niet te vinden maar op 100 meter afstand des te beter.

U bevindt zich hier: http://www.creativenature.nl/boomkikker-op-een-tak/

Leave a Reply