Muizensoorten

Uiterlijk lijken muizen en spitsmuizen best veel op elkaar, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het zijn in wezen twee totaal verschillende  soorten muizen. Woelmuizen en ware muizen zijn moderne knaagdieren die zich voornamelijk voeden met plantenwortels en zaden. Terwijl spitsmuizen primitieve insecteneters zijn (net als Mol, Egel en vleermuizen), het zijn dus eigenlijk roofdiertjes en geen muizen. In het engels heten ze “shrew”, dan weet je meteen dat ze eigenlijk niets met “mice” van doen hebben.

Gewone bosspitsmuis, Sorex araneusHuisspitsmuis, Crocidura russula

Links Bosspitsmuis, rechts Huisspitsmuis
 
 

Altijd honger

Omdat spitsmuizen behoren tot de primitieve muizensoorten moeten ze heel wat eten verstouwen om in leven te blijven, meer dan hun eigen lichaamsgewicht per dag. Daardoor zijn ze ook altijd zeldzamer dan gewone muizensoorten, want er is domweg niet genoeg eten voor heel veel spitsmuizen. Langer dan een paar uurtjes slapen zit er niet in, want dan begint de maag alweer te knorren. Gewone muizensoorten slapen meestal de hele dag door, totdat het weer donker wordt. Dat betekent dus dat spitsmuizen ook overdag moeten jagen om te overleven. Maar overdag zijn er veel gevaren, roofvogels, katten, kraaien, noem maar op. Daarom leven spitsmuizen altijd op plekken met veel beschutting, zodat ze niet gemakkelijk zijn te zien. Een dichtbegroeide tuin, rietkraag, lang gras, hoge kruiden zoals brandnetels en distels, het zijn allemaal voorbeelden van geschikt leefgebied.

Waterspitsmuis (Neomys fodiens)Waterspitsmuis (Neomys fodiens)

Waterspitsmuis
 
 

Die rare waterspitsmuis

Naast de algemene muizensoorten bosspitsmuis, huisspitsmuis en dwergspitsmuis is er ook nog de waterspitsmuis, dat is een heel bijzonder en zeldzaam beestje. Het is een soort mini-ottertje die goed kan duiken en onder water jaagt op libellenlarven, kleine visjes en waterinsecten. Stijve haartjes op de voor- en achterpoten zijn soort van zwemvliezen en een rij borstelharen om de staart is het roer. Al rennend over de oever, springen ze nu en dan met een plonsje in de sloot. Ze zijn namelijk zo licht dat een sprongetje nodig is om door de oppervlaktespanning van het water heen te komen! Alleen in schone sloten waar alles klopt, kan hij overleven. En kunnen langs een kilometer gezonde sloot hooguit 10 muizen genoeg te eten vinden. En dat is erg weinig, zelfs voor een spitsmuis. Daarom is de Waterspitsmuis een indicatorsoort. Hij staat als roofdier namelijk aan de top van een voedselpiramide. Dus als de waterspitsmuis ergens voorkomt, weet je meteen dat de hele voedselpiramide daaronder, er ook moet zijn. Je hebt dan dus te maken met een schone, evenwichtige sloot waar ook veel verschillende muizensoorten en andere dieren voor zullen komen.

Dwergmuis, Micromys minutusBosmuis, Apodemus sylvaticusRosse woelmuis (Clethrionomys glareolus) op de bosbodemAardmuis (Microtus agrestis)Veldmuis (Microtus arvalis) eet uit pootjesCrocidura leucodon, Veldspitsmuis

Van links naar recht en boven naar beneden de muizensoorten: Dwergmuis, Bosmuis, Rosse woelmuis, Aardmuis, Veldmuis, Veldspitsmuis

4 Responses to “Je hebt muizen en je hebt spitsmuizen.”

 1. chaelyn

  hoi hoi WOW dat zijn mooie muizen. ik heb ook een paar muizen LOL. echt heel veel muizen van alle kleuren wel een paar. en ook babymuisjes. de ene muis is jong en de ander oud. de een is lief en de ander stout. maar even over de plaatjes ze zijn echt HEEL HEEL SCHATTIG de muisjes. hopelijk zijn zo ook lief. het zijn wel hele mooie scherpe foto’s voor de FOTOGRAAF schrijf ik dit hahaha. maar ook die muis die aan het eten is van die druif die is zo CUTE. ik weet best wel veel over muizen. ik had mijn spreekbeurt over muizen. ik heb een GOED gehaald voor mij spreekbeurt. ik was zo blij. dat is de reden dat ik op deze site ben gekomen. ik heb aan de klas verteld met 24 kinderen dat ik een beetje info heb gehaald van deze site. voor mijn spreekbeurt heb ik ook muizen snoepjes en kleurplaten uitgedeeld speciaal een voor de jongen en een voor de meisjes ze waren zo blij. en bij mijn spreekbeurt had ik ook nog een inval juf nog SPANNENDER maar toch GELUKT haha. over de plaatjes die ene muis die op die groene stok zit is ook CUTE. DOEI DOEI DOEI HIHIHI!

  Reply
  • Rudmer Zwerver

   Hoi Chaelyn,

   Bedankt voor je ontzettend leuke reactie. Ik ben blij dat je een “goed” hebt gehaald op de spreekbeurt en ik ben ook bblij dat ik daar iets aan bij heb kunnen dragen.

   Groeten, Rudmer

   Reply

Leave a Reply