Het zijn spannende tijden….. Afgelopen week zijn er verschillende nieuwe camera’s uit gekomen. Om te beginnen kwam Fuji met de revolutionaire X-pro1. Dit is wederom een spiegelloze camera met verwisselbare lenzen van de nieuwe generatie, met een (naar het schijnt) fenomenale beeldkwaliteit. Uitgebreide reviews heb ik nog niet gevonden maar de eerste signalen geven aan dat deze camera een scherper beeld aflevert dan Fullframe spiegelreflex camera’s van een paar duizend euro, zoals Fuji al beloofde. (UPDATE: De eerste testresultaten wijzen uit dat tot ISO 1600 ruis nauwelijk zichtbaar is, bij ISO 12800 begint het problematisch te worden). Verder heeft de camera een nieuw type zoeker die kan schakelen tussen optisch en digitaal beeld. Nadeel is dat de autofocus niet echt snel schijnt te zijn. Alles in het formaat van een flinke compactcamera. Fuji heeft aangegeven dat ze ook een spiegelloze camera met een fullframe-formaat sensor op de markt zal brengen. Al met al lijken spiegelreflexcamera’s hun langste tijd gehad te hebben.

Fujifilm X-Pro1

Canon heeft zich ook eindelijk op de spiegelloze markt begeven. Zij bieden een camera met vaste lens, Canon G1 X. Dus in feite een compactcamera met een grote sensor en de beeldkwaliteit van een spiegelreflex/spiegelloze camera. Er zal ongetwijfeld markt zijn voor deze camera van €800,-. Toch als ik een tip mag geven, koop dan een Panasonic, Olympus, Sony camera van €400,- met dezelfde beeldkwaliteit en een lens die er wel af kan. Zelfs al hoef je niet perse een andere lens, dan kun je hem tenminste weer gebruiken op je volgende camera.

Olympus OM-D

En dan is er nog de nieuwe Olympus micro fourthirds camera die 8 februari uit gaat komen. Dit wordt de langverwachte pro-versie van de PEN en hij gaat OM-D heten (en dus niet E7). Net als de PEN serie is het model geïnspireerd op een oude camera lijn van Olympus, de OM serie (zie boven). Van binnen wordt de nieuwe OM-D hightech! Nog niet alles is bekend maar vast staat wel dat de camera een 16MP beeldsensor krijgt, een supersnelle autofocus en ingebouwde (digitale?) zoeker. De beeldsensor is waarschijnlijk een getweakte Panasonic sensor die wordt geoptimaliseerd voor hoge ISO’s en een groot dynamisch bereik. Verder natuurlijk beeldstabilisatie in de camera en een draaibaar scherm, zoals altijd bij Olympus….we wachten gespannen af.

Verder is er natuurlijk nog de D4 gekomen, het nieuwe spiegelreflex beest van Nikon. 16 megapixel, €5000,- en 1,5 kilo, schoon aan de haak.

En dan nog het bericht dat de spiegelloze lijnen van zowel Pentax als Samsung niet goed verkopen. Pentax probeert het opnieuw, maar nu met een grote sensor (heel verstandig) en mogelijk komt Samsung bij Olympus aan boord.

life sciences zernike groningen university

Leave a Reply