Wat een prachtige landschappen hebben we nu met al die sneeuw. Een ideaal moment om te gaan fotograferen. Maar waar moet je nou precies op letten als je gaat fotograferen in de sneeuw? Hier enkele tips:

  • Ga er op uit rond zonsopkomst en zonsondergang. De uren rond zonsopkomst en zonsondergang staan bekend als “het gouden uur”. Rond die tijden van de dag heeft het licht een oranje of gele gloed. Als je wil gaan fotograferen in de sneeuw zijn dat de uitgelezen momenten. Bovendien staat de zon laag zodat het licht schuin invalt, het zogenaamde strijklicht, daardoor heb je meer contrast in je foto’s omdat er meer schaduwwerking is. Let op onderstaande foto maar eens op de “hobbeltjes” in de sneeuw op de voorgrond.

fotograferen in de sneeuw bij strijklicht

  • Overbelicht met ongeveer 1 stop. Als je sneeuw gaat fotograferen raakt de lichtmeting van je camera een beetje in de war door al dat wit in het landschap.  Daardoor gaat ie de belichting naar beneden bijstellen. Dat is “normaal”, maar hierdoor wordt de sneeuw wat grauw. Door nu 1 stop over te belichten kun je dit compenseren. Gebruik de histogram in je liveview-functie om te zien hoever je moet gaan. Onderstaande foto is zelfs met twee stops overbelicht maar dat komt omdat de zon ook in beeld is. Nu is de zon wel een beetje overbelicht maar dat vind ik niet zo’n groot probleem. De voorgrond is goed belicht, dat is belangrijker. Normaal gesproken is ongeveer 1 stop genoeg als je gaat fotograferen in de sneeuw.

Fotograferen in de sneeuw is 1 stop overbelichten

  • Pas je witbalans aan. Vooral onder wat moeilijker lichtsituaties raakt de witbalans van je camera snel in de war als je gaat fotograferen in de sneeuw. De sneeuw gaat er dan op de foto blauw uitzien. Door de witbalans handmatig aan te passen (zet hem op schaduw of binnenshuis) wordt de sneeuw weer wit. Voordat je gaat fotograferen kun je met je liveview-functie controleren of de sneeuw wel echt wit wordt. Als je in RAW fotografeert kun je het eventueel achteraf nog aanpassen. Op de onderstaande foto heb ik de witbalans behoorlijk bij moeten stellen om de sneeuw weer (redelijk) wit te krijgen. De foto is gemaakt rond een uur na zonsondergang met een sluitertijd van een minuut, geen gemakkelijke situatie dus.

Fotograferen in de sneeuw, witbalans

  • Neem een reserve batterij mee en draag die op je lichaam. Je pakt jezelf goed in natuurlijk als je gaat fotograferen in de sneeuw en de kou. Maar je fotocamera staat wel bloot aan alle elementen, daardoor kan vooral je batterij het sneller begeven. Toen onderstaande foto maakte in de sneeuw was ik aan het fotograferen bij -16C graden! M’n batterij had het snel bekeken bij die temperatuur. Gelukkig had ik nog een (warme) reserve batterij mee.

Fotograferen in de sneeuw, tips & trucs

Fotograferen in de sneeuw is verassend! Zelfs gewone dingen worden dan bijzonder.

One Response to “Fotograferen in de sneeuw”

  1. geke

    ah, zo sfeervol en prachtige ‘warme’ winterkleuren. plaatjes op hun mooist.

    Reply

Leave a Reply