Vaag in de kristallen bol lijkt zich een nieuwe Olympus spiegelreflex camera (Four thirds) af te tekenen, de Olympus E50. Het zijn geruchten, en niet meer dan dat. Maar vanwege het commerciële succes van de E5 komt er mogelijk toch nog een vervanger van de E30, de E50 dus.

Als ze tenminste even tijd kunnen vinden die te ontwikkelen bij het concern, want ze hebben het nogal druk met Micro Four thirds, dat zijn miniatuur spiegelreflexen zonder klapspiegel maar met wel dezelfde beeldkwaliteit. Die camera’s zijn een enorm succes. En terecht! Want wees nou eerlijk. Het grootste nadeel van spiegelreflex camera’s is toch wel het gewicht en de omvang. Voor mijn camera en vier lenzen heb ik verdorie een hele rugzak nodig. Dat geeft logistieke problemen. Die kleine camera’s kun je wegstoppen in een tas. Een tas die je toch al bij je hebt, net zoals je doet met een compactcamera.

Nikon heeft zich ook net op de markt van de “mirrorless” begeven. De specificaties van de Nikon 1 en de Nikon V1 zijn niet erg overtuigend. De sensor is een stuk kleiner dan bij de Micro Four thirds camera’s terwijl de body en de lenzen bijna net zo groot zijn. Dat is raar. Tests moeten nog uitwijzen wat de prestaties zijn maar met een kleine sensor heb je altijd meer ruis. (edit 26/9: De eerste tests wijzen er op dat de beeldkwaliteit meer in de buurt ligt van een hoogwaardige compactcamera dan een syteemcamera/spiegelreflex). Het heeft er de schijn van dat Nikon “mirrorless” niet helemaal serieus neemt (Of z’n eigen spiegelreflex-markt beschermt). Dat is onterecht (denk ik). Over 10 of 20 jaar zal bijna niemand meer klapspiegels gebruiken, waarom zou je nog. Het kan natuurlijk ook zijn dat Nikon anticipeert op toekomstige technologieën. Maar zelfs dan heeft een grotere sensor in principe altijd voordelen. Nu maar afwachten wat de andere gigant Canon zal doen. De ervaring leert dat dat waarschijnlijk precies hetzelfde als Nikon zal zijn…. (edit 28/9: Laatste nieuws is dat Nikon 4 jaar met deze camera is bezig geweest, ze zijn waarschijnlijk ingehaald door de tijd en de ontwikkelingen).

Links: Een Micro Fourthirds met grote sensor. Rechts: de Nikon 1 met kleine sensor.

Terug naar de verwachte Olympus E50 spiegelreflexcamera. Het is verder niet duidelijk wat de specificaties van deze camera zullen zijn. Heeft ie weer een 12,3 MP sensor? Of toch 16 MP? Waarschijnlijk is de behuizing hetzelfde als de E30, dat is het gemakkelijkst voor Olympus tenminste. Verder zal ie waarschijnlijk net zo’n zwak AA-filter hebben als E5, dat hebben ook de mirrorless Micro Fourthirds camera’s van Olympus tegenwoordig.

Een ding staat vast: Four thirds is (nog) niet dood!

The Future of Olympus Four thirds

Vaguely in the crystal ball appears to be a new Olympus DSLR (Four Thirds) to emerge, the Olympus E50. These are rumors and nothing more. But because of the commercial success of the E5, there may still be a replacement for the E30, the E50 is.

What can be expected on the Olympus E50? It is not clear what the specifications of this camera will be. Will it have the 12.3 MP sensor again? Or maybe 16 MP? Probably the same housing as the E30, which is easiest for Olympus at least. Furthermore, there will be  another weak AA filter as the E5 has and which is also featured on the mirror-less Micro Four Thirds cameras from Olympus today.

One thing is certain: Four Thirds is (still) not dead!

Leave a Reply