De voordelen van een takkenril

Waarom een takkenril? In deze tijd van het jaar wordt er weer veel gesnoeid en gekapt in de tuin. Meestal wordt het snoeihout dan afgevoerd naar de stortplaats. Maar er zijn ook andere toepassingen voor het overtollige snoeihout die zeer veel voordelen hebben voor planten, dieren en onszelf.

Takkenril

 

Een goed alternatief voor het afvoeren van tuinafval, is de takken te gebruiken in een takkenril. Dit is een dubbele rij palen van ongeveer 2m die stevig in de grond staan. Hiervoor kunnen gesnoeide palen worden gebruikt maar piketpalen of schuttingpalen zullen langer mee gaan. Het is overigens eenvoudig de palen te vervangen als ze door zijn gerot. De tussenafstand tussen de rijen is 0,5 tot 1m, de onderlinge afstand in de rij is meestal 0,75 – 1 m. Wanner dee ruimte tussen deze 2 rijen wordt opgevuld met takken (groot en klein) dan ontstaat er een natuurlijke afsluiting (zie figuur).

Takkenril

De lengte van de ril is zelf te bepalen, gaande van 2m tot 10m of langer. Het hout verteert langzaam en de opgevulde ril zakt elk jaar aanzienlijk. De takkenril is jaarlijks van boven aan te vullen met vers snoeihout.
Breedte, lengte en hoogte van de ril kan het best worden aangepast aan de functie en de grootte van de tuin. De ril moet geen 2 m hoog worden maar hij moet wel een flink stuk opgevuld zijn. Indien u dus een kleine tuin heeft met weinig snoeihout, kunt u perfect een houtril maken van maar 0,5 m breed en 1 m hoog. De hoogte is ook afhankelijk van het doel: afsluiting, kleine barrière in de tuin, etc.

De voordelen

Er zijn vele voordelen aan een takkenril:
* Gemakkelijke manier om uw snoeihout te verwerken
* Natuurlijke afsluiting in de tuin of van de tuin
* Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-,  voedsel- en schuilgelegenheid
* Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren
* Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen.
* Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout
* Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.
* Een takkenril zorgt een ecologische en visuele afwisseling in de tuin.

Vele verschillende bewoners

Na verloop van tijd zijn de volgende bewoners in een takkenril te verwachten: Vogels zoals winterkoning, roodborst en heggenmus maken nesten in een takkenril. Bruine kikker, gewone pad en kleine watersalamander gebruiken het onderste deel van een takkenril om te overwinteren. Bosspitsmuis, dwergspitsmuis, rosse woelmuis en andere wilde muizen die niet in huizen leven, gebruiken takkenrillen als verstopplek en om voedsel te zoeken. Wezel, hermelijn en bunzing komen naar takkenrillen om op muizen en kikkers te jagen.

 

Liever een stapelmuur bouwen? kijk dan hier.

Hoe kun je vliegende vleermuizen fotograferen?

Het fotograferen van vleermuizen in vlucht lukt niet uit de losse hand. Om scherpe foto’s van vliegende vleermuizen te maken, heb je een vaste opstelling nodig met minstens vier flitsers en een infrarood-sensor of lichtval. Vervolgens moet je er voor zorgen dat de vleermuizen door de opstelling vliegt en het systeem zelf activeert. Dat laatste is meteen ook het moeilijkst onderdeel. Je hebt een plek nodig waar vleermuizen regelmatig door een klein, voorspelbaar oppervlak vliegen. Denk bijvoorbeeld aan een open raam, een kleine ingang van een grot of een vaste vliegroute.

 

Vliegende Gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) met bruine achtergrond

Een vaste opstelling met meerdere flitsers

 

Als we zo’n plek hebben gevonden kunnen we beginnen met het bouwen van de opstelling. Het is verstandig van te voren al een beetje een plan te hebben. Hoe willen we de vleermuizen fotograferen? Van voren, van onder of van de zijkant? Als we dat hebben besloten stellen we de camera op. We plaatsen de infrarood lichtval haaks op de camera. De camera stellen we geheel handmatig in met de focus op de IR-bundel. Met een klein diafragma en met vrij hoge iso’s. In Europa wordt veel gebruik gemaakt van de lichtvallen van Eltima, zoals de joker2. Er zijn ook amerikaanse merken te koop op internet.

Omdat de snelste camera’s een reactietijd hebben van ongeveer 50ms en een vleermuis een snelheid heeft tussen 5 km/u en 20 km/u, heeft de vleermuis zich tijdens de reactietijd al over een onvoorspelbaar aantal centimeters verplaatst en is hij de scherpte al weer uit gevlogen. Dat werkt dus niet. Daarom sluiten we de de IR lichtval niet aan op de camera maar op de flitsers die op hun laagste intensiteit staan ingesteld. De camera stellen we zo in dat er continu opnames van 5 seconden of meer worden gemaakt. Zodra een vleermuis de IR-bundel doorbreekt wordt de foto ingeflitst. En Voila!

Franjestaart (Myotis nattereri) in vlucht

 

Deze methode heet ook wel high-speed photography. Door de zeer korte flitsduur van 1/20.000s kunnen bewegingen veel beter kunnen worden bevroren dan met de sluitertijd van de camera die hooguit 1/8000s bedraagt. Het is wel een behoorlijk technische methode. Maar als de opstelling eenmaal staat (dat kost mij ongeveer een uur tijd) dan heb je er verder geen omkijken meer naar.

Vleermuizen zijn insecteneters en behoren bij de meest primitieve zoogdieren. Lees verder in mijn artikel over muizen en spitsmuizen.

Steenmarter en Boommarter fotograferen

Alhoewel de steenmarter en de boommarter misschien niet zo’n goede naam hebben, zijn het wel heel erg nuttige dieren. Ze zorgen er voor dat er niet te veel muizen en ratten komen. Maar nog veel belangrijker is dat steenmarters en boommarters er voor zorgen dat er geen populaties van zwerfkatten ontstaan. Niet dat ze die opeten of doden maar ze winnen wel de concurrentiestrijd om voedsel van katten.

Gewoon omdat ze veel wilder zijn en daardoor handiger in de vrije natuur. Met als gevolg dat zwerfkatten zich niet of nauwelijks voort kunnen planten in gebieden waar steenmarters wonen.  Dus ook al zijn steenmarters soms lastig, ze zijn altijd nog beter dan zwerfkatten.

Hoe krijg je een steenmarter op de foto?

 

Zelf vind ik steenmarters en boommarters prachtige dieren die ik altijd al heb willen fotograferen. Maar hoe doe je dat? Nou daar zijn verschillende methodes voor:

-De eerste methode is dat je een steenmarter lokt naar een bepaalde plek met lokaas. Op die plek kun je dan met infrarood-triggers en een stel flitsers de steenmarter automatisch fotograferen. Nadeel van deze methode is dat je steeds maar 1 kans hebt. Tenzij je het geluk hebt dat de marter weer terug komt. Daarnaast is deze methode erg arbeidsintensief.

Beech Marten (Martes foina) also known as Stone Marten or House marten. resting and relaxing in window sill of barnBeech Marten (Martes foina) also known as Stone Marten or House marten. Sitting and looking on a ladder to an attic

-De tweede methode is op zoek te gaan naar een wildpark waar ze steenmarters of boommarters hebben. In Anholter Schweiz hebben ze bijvoorbeeld een steenmarter in een mooi verblijf dat er uit ziet als een oude schuur. In de Tierfreigelande Bayerischer Wald hebben ze een boommarter. Nadeel van deze methode is dat de dieren zich wel moeten laten zien. Soms lukt het niet en moet je nog eens terug. Een ander nadeel is dat er vaak gaas of tralies tussen jou en de marter in zit.

-Sinds kort is er ook een derde methode: fotografie van steenmarters en boommarters vanuit een schuilhut. In Drenthe bestaat tegenwoordig een fotohut speciaal voor marters. Hier worden steenmarters en boommarters gelokt naar een verlichte plek met fotogenieke takken en stammen. Vanachter spiegelglas kun je vanuit een comfortabele stoel de marters bekijken en fotograferen. Er is zelfs verwarming in de marterhut. Dit levert bijzondere foto’s omdat de steenmarters zich in een natuurlijke omgeving bevinden en natuurlijk gedrag vertonen. Op de meeste avonden komt ook de boommarter langs. Ook zonder camera is dit een fantastische ervaring. http://www.wildernistrek.nl/fotohutten/hut/marterhut

 

Boommarter - Rudmer ZwerverSteenmarter 1 - Rudmer Zwerver

 

Steenmarter 2 - Rudmer ZwerverBoommarter 1 - Rudmer Zwerver

Heeft u last van een steenmarter in huis? Lees voor oplossingen tips en trucs mijn artikel over Steenmarter overlast

Rosse woelmuis in Nederland

Rosse Woelmuis

Ecologie

De Rosse woelmuis is zowel actief overdag als ‘s nachts. Alhoewel ze voornamlijk nachtelijk actief zijn tijdens de zomer. Ze houden geen winterslaap, maar zijn actief gedurende het hele jaar. De Rosse woelmuis heeft een breed dieet, hij is hoofdzakelijk herbivoor, met inbegrip van groenten, zachte zaden, bladeren, paddestoelen, wortels, gras, knoppen en mos. De Rosse woelmuis eet ook af en toe ongewervelden als voedsel, zoals slakken, wormen en insecten. Sporadisch kan ook een vogel ei worden gegeten.

De Rosse woelmuis is in vrijwel ieder bos, plantsoen en struikgewas in Nederland te vinden. Vooral op plekken waar bramen groeien zijn ze te verwachten.

Rosse Woelmuis (Myodes glareolus) tussen bladeren in het bosBank Vole (Myodes glareolus) on the Forest Floor between Leaves

Voortplanting

De voortplanting vindt bij de Rosse woelmuis meestal plaats tussen april en oktober. Als de omstandigheden geschikt zijn, kunnen geboortes plaats vinden gedurende het hele jaar. Ovulatie door het vrouwtje wordt gestimuleerd door de aanwezigheid van een mannetje, door bepaalde geuren die mannetjes produceren. De draagtijd is ongeveer 21 dagen, maar kan ook slechts 17 dagen bedragen als de omstandigheden optimaal zijn. Vier tot vijf nesten kunnen worden geproduceerd in een jaar, elk bestaande uit 3-5 jongen. Vrouwen zijn in staat om opnieuw zwanger te worden, terwijl het vorige nest nog aan het zogen zijn; onder deze omstandigheden wordt de draagtijd verlengd, tot 24 dagen. De jonge Rosse woelmuizen worden geboren in een nest, dat zich meestal bevindt in een hol onder de grond. Mannetjes helpen niet bij het grootbrengen van de jongen. Vrouwtjes zijn zeer beschermend tegenover hun nest. Als de jongen het nest voortijdig verlaten lokaliseert het vrouwtje hen en brengt hen terug naar het nest. De jongen zijn geslachtsrijp na ongeveer 4,5 weken. Maar jongen van de Rosse woelmuis die later in het jaar worden geboren zullen zich pas voortplanten in het volgende voorjaar.

Rosse Woelmuis (Myodes glareolus) tussen bladeren

Gevaren

Roofdieren zoals uilen, torenvalken, vossen en wezels zijn geduchte vijanden van de Rosse woelmuis. De maximale levensduur van deze soort is 18 maanden. De aantallen van de Rosse woelmuis varieren sterk gedurende het hele jaar. De populatie is groot tegen het einde van de zomer en neemt sterk af tijdens de winter tot het laagste punt in april.

 

Meer muizenfoto’s bekijken? klik hier

Shrews and mice, there is a difference

 

white-toothed shrews (Crocidura russula) on green backgroundBank vole (Clethrionomys glareolus)

In appearance mice and shrews resemble each other quite a lot. but that is where it stops. They are, essentially, two completely different types of mice. Or better said shrew are no mice. Voles (arvicolinae) and true mice (muridae) are modern rodents which feed mainly on plant roots and seeds. While shrews are primitive insectivores (like Mole, Hedgehog and bats), they are actually predators and don’t have anything to do with rodents at all.

 

Wild Wood mouse resting on the root of a tree on the forest floor with lush green vegetation

Wild Wood mouse resting on the root of a tree on the forest floor with lush green vegetation

 

Always hungry shrews

 

Because shrews belong to the primitive species of insectivores they have a quite inefficient metabolism. Therefore they need to eat a lot of prey to stay alive, sometimes more than their own body weight each day. Thus, they are always rarer than ordinary mice species, because there is simply not enough food for a lot of shrews. More than a few hours sleep is not possible, because then the stomach starts to rumble again. Ordinary mice species usually sleep all day until darkness falls in. This means that shrews must also hunt during the day to survive. But during the day there are many dangers; birds of prey, cats, crows, you name it. For this reason shrews always live in places with cover, so they are not easily seen. A dense garden, reeds, tall grass, tall herbs such as nettles and thistles, are all examples of suitable habitat.

Shrews are among the most primitive animals on planet earth. All modern mammals descend from these early insectivores

That weird water shrews

 

Besides the general types of shrew, like common shrew, white-toothed shrew and pygmy shrew, there is also the water shrew, which is a very special and rare animal. It is a sort of mini-otter which can dive very well and hunts underwater for dragonfly larvae, small fish and aquatic insects. Stiff hairs on the front and rear legs are a kind of flippers and a row of bristles on the tail acts like a rudder. While running on the shore, it jumps in the water with a plunge. Namely, they are so light that a jump is needed to get through the surface tension of the water! Only very healthy aquatic ecosystems, where everything is right, are suitable. Water shrew are very mobile. Along a mile of healthy ecosystem only about 15 water shrews can find enough habitat to live and eat. And that is very few. Even for a species of shrew. Therefore, the water shrew is an indicator species. As a predator it resides at the top of a food pyramid. So if the water shrew appears somewhere, the entire food pyramid below, also should be there. In that case we are dealing with a healthy, clean and well balanced ecosystem where we can find many different species of mice and other animals.

Water Shrew (Neomys fodiens) on a River BankDiving Neomys Fodiens, European Water shrew in natural aquatic habitat

Want to see more shrew and mouse photo’s? Take a look here.

Kijk hier voor de nederlandse versie.

 

 

Geeky Wood mouse (Apodemus sylvaticus) with curious cute brown eyes looking in the camera on white background

Waikawau Bay

Sunrise over the Ocean Waves on Waikawau Bay Beach